Търсене в този блог

01 февруари 2000

При Кметицата
село Мийковци, община Елена
30-31.01.2010 година

         В прегръдката на зимата, когато студът сковава телата и душите ни, решихме да си направим разходка до село Мийковци. Едно малко, сгушено в прегръдките на родния Балкан селце, което ни предложи едно вълнуващо преживяване.
       Дори в зимни условия, пътят до там е проходим за леки автомобили. Стига се бързо до центъра на селото, където има доста къщи за настаняване. Имахме осигурена нощувка в къщата на кметицата. Очаровани сме и от жената и от къщата. Отношението към нас бе повече от задоволително. В къщата ни осигуриха всички удобства. Има малка механичка. Стаите са за около 20 човека, но механичката- за не повече от 12 човека. лятото сигурно ще е по- удобно, защото навън, на верандата има маси, които ще поемат доста повече хора. А гледката е невероятна. А и рекичките се пресичат в двора на къщата.
        Разходихме се по екопътеката "Атларци", водеща до едноименната махала. Стигнахме до стари необитавани къщи. Отне ни не повече от 20-25 мин. От старите, изоставени къщи продължихме нагоре по екопътеката. Имахме два варианта да продължим да вървим. Половината ни група се върна по същия маршрут обратно до центъра на селото, а останалите продължихме по маркировката. На места е доста коварна. Поставена е на скалите и затрупана под снега, не се вижда. Откривахме я на големи разстояния.
        През лятото ще е много по- лесно. Пътеката е добре очертана и се различава. Но зимата... наложи се да следваме инстинкта на дивите животни. Вървяхме по стъпките им, някои от които бяха току що направени. Елените ни показаха как да продължим. И макар на места да се чудехме как да открием пътя напред, благодарение на член на групата, чиито качества на ориентировач и водач на групата са неоспорими, успяхме да заобиколим върха, да намерим отново пътеката и да се спуснем от другата страна на махалата, до къщата в която бяхме отседнали.
      Разходката ни отне около три часа, но бяха невероятни, изпълнени със слънце и снежна белота...
      Снимките от похода може да разгледате на страницата ни във Facebook!